سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و مطالب رسانههای کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. ۷:۳۰ هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
درباره مقابله با تحریم از چینیها یاد بگیرید آقای رئیسجمهور
"درصدسازی" محسن رضایی و علی لاریجانی علیه روحانی!
رئیسجمهور روحانی روز پنجشنبه گذشته طی اظهاراتی در مراسم بهره برداری از ۴ هزار و ۶۳۵ طرح وزارت جهاد کشاورزی که به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد، گفته است: مردم باید بدانند تحریمهای ظالمانه و ضدانسانی ترامپ که تا امروز هم ادامه دارد، در همه جا تاثیرگذار بوده است.
به گزارش مشرق، او میافزاید:
"عدهای درصد درست میکنند و میگویند ۳۰ درصد مشکلات برای تحریم است و ۷۰ درصد برای مدیریت است که کاملا غلط و نادرست است. آنها نمیدانند که تحریم در چه جاهایی تاثیرگذار است و چه مشکلاتی ایجاد میکند و نمیدانند کل تولید در بخش کشاورزی و صنعت، اگر مواد اولیهاش تامین نشود و به موقع وارد نشود، تولید متوقف شده و تمام اینها روی صادرات و واردات ما تاثیرگذار است. "[۱]
*شنیدن این اظهارات از رئیس جمهور روحانی مایه تأسف و البته عبرت است.
تأسف از آنرو که دل دوستداران میهن و کارشناسان اقتصادی با این سخنان ناصحیح به درد میآید و عبرت از آنرو که همه باید بدانیم در انتخابات ریاستجمهوری آینده دیگر به صاحبان چنین سخنانی رأی ندهیم!
اظهارات آقای روحانی پیرامون اثر بالای تحریمها کارشناسی نیست از آنرو که اولا منطق آنها را تأیید نمیکند. زیرا اگر تحریمهای آمریکا تأثیری این اندازه داشت امروز شرایطی مثل نبود دارو، قحطی، گرسنگی، ورشکستگی بانکها و رخدادهایی مثل کشورهای جنگزده در ایران رخ میداد و ایضا ایران توان تضمین امنیت خود و متحدانش را نداشت. (علمای سیاست معتقدند اقتدار نظامی و ژئوپولتیک ناشی از یک اقتصاد قوی و پویاست)
ثانیا به اذعان خودِ مقامات آمریکایی اثر تحریمها بر ایران در حال کاهش است.
ثالثا شخص آقای روحانی قبل از به قدرت رسیدن در انتخابات ریاستجمهوری سال ۹۲ تأکید داشت که بخش اعظم مشکلات کشور به دلیل سوء مدیریت است و "بدون کاهش تحریم هم میتوان اقتصاد را نجات داد. "[۲]
و رابعا غیر از کارشناسان، مقامات ارشد کشور از قبیل دکتر علی لاریجانی و دکتر محسن رضایی نیز پیش از این بیان کردهاند که سهم تحریمها در مشکلات اقتصادی حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد بیشتر نیست. [۳][۴] و طبعا این رجال نیز به دنبال درصدسازی علیه آقای روحانی نبودهاند!
اظهارات روحانی همچنین در حالیست که رهبر معظم انقلاب ۳ سال قبل در بیاناتی فرمودند: من نمیگویم تحریمها اثر ندارد، اما عمدهی مشکلات اقتصادی اخیر مربوط به عملکردها است و اگر عملکردها بهتر و باتدبیرتر و بهنگامتر و قویتر باشد، تحریمها تأثیر زیادی نخواهد داشت و میتوان مقابل آن ایستاد. [۵]
ایشان همچنین چند سال قبل نیز درباره درصد اثر تحریمها فرمودند:
"من، هم در زمان این دولت، هم در زمان دولت قبل که بخشی از تحریمهای مهم تازه شروع شده بود و بخشی هم در انتظار زمان بود که شروع بشود گفتم که مشکلات اقتصادی کشور ممکن است بیست درصد، سی درصد، چهل درصد مربوط باشد به تحریمها [امّا] بقیّه مربوط به مدیریّت ما است؛ ما باید مدیریّت کنیم، ما بایستی درست عمل کنیم و راه عمل هم اقتصاد مقاومتی است. "[۶]
جالب است که در صورت نبود هیچکدام از واقعیتها و نظرات کارشناسی پیشگفته نیز باید از آقای روحانی که مدعی سخندانی بینالمللی هستند، خواست که مواضع مقامات کشور چین در مقابل تحریمهای آمریکا را مطالعه کنند و ببینند که چینیها چگونه بر بیاثری این تحریمها بر اقتصاد چین و تهدید آمریکا به اقدام متقابل تأکید میکنند...
***
پاسخی به پیام عجیب روحانی به ارتشیها
حجتالاسلام رئیسی، رئیس قوه قضائیه که روز چهارشنبه گذشته به مناسبت ۲۹ فروردین به دیدار فرماندهان ارتش رفته بود، در سخنانی گفته است: امروز ارتش ما ارتشی مکتبی و خداباور است که دست خدا را مافوق همه ایادی میداند و نگاه و اتکای نیروهای ارتشی ما به خداوند متعال است.
به گزارش مشرق، او گفته است: در دنیا ارتشهای فراوانی وجود دارند و هر کشوری برای خود نیروهای مسلح دارد، اما باور به ولایت و اطاعت از ولی ویژگی منحصر به فرد ارتش ماست.[۷]
*این سخنان را بایستی در مقابل پیام عجیب رئیسجمهور روحانی به مناسبت روز ارتش ارزیابی کرد که طی آن در ادبیاتی عجیب گفته بود: "زمانی که ملتی از حکومتی ناراضی و رویگردان شود این ارتشها هستند که باید در میان ملتها و حکومتها یکی را برگزینند و تصمیم بگیرند و انتخاب کنند! "[۸]
***
دیگر دست ظریف را نبوسید!
آشکارتر شدن نیت چپها برای "تحریم خاموش انتخابات"
ابراهیم اصغرزاده، از فعالان اصلاحطلب در بخشی از یک مصاحبه که سایت صبح ما آنرا منتشر کرد، پیرامون راهبرد اصلاحطلبان در انتخابات ۱۴۰۰ گفته است: ما این بار میخواهیم اصلاح طلب معرفی کنیم ولی این شخص اصلاح طلب به این مفهوم نیست که یک اصلاح طلب طرفدار اصلاحات ساختاری باشد، به این مفهوم که باید چارچوبهای اصلاحطلبانه را بپذیرد یعنی نمیتواند بگوید من فقط دیپلمات هستم و نتواند وزارت خارجه را اداره کند، نمیتواند بگوید من عضو مجمع تشخیص مصلحت هستم اما یک حرف در مجمع تشخیص نمیزند، نمیتواند بگوید من معاون اول رئیس جمهور هستم اما حاضر نباشد در مورد حصر صحبت کند، نمیتواند بگوید من مثلا یک نماینده آوانگارد در مجلس بودم اما در ارتباط با ساپورت خانمها و مسائل فرهنگی از راستها هم راست تر هستم. از این رو ما یک چهارچوب اصلاح طلبانهای را جلویش میگذاریم و او باید این چهارچوب را نمایندگی کند و رسما بگوید من به این مفهوم اصلاح طلب هستم.
او میافزاید: به هر حال این بار جبهه اصلاحات تصمیم گرفته که بین اصلاح طلبی حداکثری و اصلاح طلبی حداقلی به یک برآیندی برسد و چهره های اصلاح طلبی را معرفی کند که این چهره های اصلاح طلب سخنگوی این بدنه باشند و بتوانند این شعارها را مطرح کنند و اگر مهندسی شود و اینها هم پذیرفته نشوند طبیعتا اصلاحطلبان دیگر سراغ استراتژی انتخاب بین بد و بدتر نخواهند رفت چون این استراتژی نشان داد که در طول سالهای گذشته وقتی ما بین بد و بدتر انتخاب میکنیم هسته سخت قدرت ما را گوشه رینگ میبرد و بین بد و بدترین را انتخاب کنیم و کم کم بین بدترین و بدترترین انتخاب میکنیم و آن دائما پیش میرود و این همان ایرادی است که مردم به ما دارند و می گویند شما اصلاح طلبان وقتی به قدرت می رسید همه چیز را فراموش میکنید!
اصغرزاده در بخش دیگری از این اظهارات همچنین گفته است: این بار جبهه اصلاحات میخواهد بر اساس مطالبات بدنه اش حرکت کند یعنی قطعا در میان کاندیداهای مختلف که چارچوبها را پذیرفته باشند و سابقه شان نشان دهد که سر ما را کلاه نمیگذارند و زندگیشان و نوع زندگیشان و سلوک و رفتارشان و گفتههایشان نشان دهد که هزینه پرداختهاند و آدمهایی بودند که به موقع سر جایشان و سر حرفشان ایستاده اند و شرافتشان را زیر پا نگذاشته اند و خویشاوندسالاری یا مال خودسازی نکردهاند، اگر ما چنین اشخاصی را به بدنه اصلاح طلبان در سراسر کشور معرفی کردیم و آنها از بین اینها گفتند ما امتیاز را به این آقا میدهیم، آن زمان ما آن شخص را معرفی میکنیم، یعنی فرایند انتخاب بسیار مهم است، کسی که در این فرایند انتخاب شود که پشت پا به تمام چیزها نمیزند، فرض کنیم که او رئیس جمهور شد یا فرض کنیم که او سخنگوی اصلاحات شود. [۹]
****
*پیش از هرچیز بایستی توجه کرد که مرجع طعنههای اصغرزاده در اپیزود نخست این سخنان، رجالی مثل ظریف، جهانگیری و علی مطهری هستند که اصغرزاده تلویحا در حال بیان این است که اصلاحطلبان پس از پا گذاشتن بر شانه این افراد در طول ۸ سال گذشته اکنون دیگر نیازی به آنها ندارند و ولو اینکه مردم این افراد را با برچسب اصلاحطلبی میشناسند اما آقای اصغرزاده و دوستان ایشان قصد دارند معنای اصلاحطلبی را محدودتر و مضیقتر کنند.
جالب است که اصغرزاده در روزهای نخست دولت اعتدال از این میگفت که باید دست ظریف را بوسید!
جدای از این، دقت شود که رویکرد اصلی اظهارات اصغرزاده چیزی جز "تحریم خاموش انتخابات" (حضور رسمی در انتخابات نداریم چون نامزد ما تأیید صلاحیت شده نداریم!) نیست.
زیرا همانطور که مشخص است از درون این اظهارات تند مزاج، هیچ رجل حائز صلاحیتی خارج نخواهد شد. چه رسد به بسیاری از رجال حائز صلاحیت جریان چپ که در ایام فتنه ۸۸ خود را سوزاندند! فلذا تکلیف چهرههای تندتر که دستی بر آتش براندازی دارند نیز در بحث تأیید صلاحیت ها مشخص است.
فیالجمله اینکه باید از اظهارات اصغرزاده اینطور نتیجه گرفت که او مشغول ترویج فرایند تحریم انتخابات است و با سختتر کردن شرایط معرفی نامزد از سوی جریان اصلاحات از هماکنون ناقوس تحریم را به صدا درآورده است.
اظهارات اصغرزاده و طیف تندروی اصلاحات که گویا سکان فعالیتهای انتخاباتی چپها را نیز به دست دارند آنهنگام ملموستر میشود که بدانیم مثلا همین آقا چندی قبل گفته بود: تا ابد که نمیشود برای اصلاح منتظر ماند!
به دیگر سخن اینکه بحث تحریم خاموش انتخابات قطعهای دیگر از پازل فعالیتهای ساختارشکنانه اعضای هسته سخت اصلاحات است که در ادامه فتنه ۸۸ و آبان ۹۸ قصد دارد با کمکردن مشارکت کسانی از مردم در انتخابات، هیزم بیشتری را برای ایجاد "فتنه اقتصادی" فراهم بیاورد.
قبل از اصغرزاده، موسوی خوئینیها نیز در یک بیانیه بصورت تلویحی بر تحریم خاموش انتخابات تأکید کرده بود.
لیدر اصلاحطلبان نیز اخیراً در تقلایی آشکار برای سومین فتنهگری، زمزمههایی در این رابطه داشته است.
***
1_ mshrgh.ir/1207037
2_ mshrgh.ir/429268
3_ https://www.isna.ir/news/91042716400/
4_ entekhab.ir/000OsR
5_ https://farsi.khamenei.ir/news-content?id=40243
6_ https://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=32040
7_ mshrgh.ir/1206570
8_ mshrgh.ir/1205641
9_ http://sobhema.news/?p=12175